Yazılar

Fotoğrafçılık üzerine yazılar

Çevrenizdekileri Şaşırtacağınız 5 Fotoğraf Hilesi

Basitçe söylemek gerekirse Trick fotoğrafçılığı, pek çok insandan “Biraz önce ben ne gördüm ya?” gibi nidaları almak için, özel efektler ve püf noktaları kullanılarak yapılan fotoğraf çekim türüdür. Bir Trick fotoğrafçısına yapabileceğiniz en iyi övgü fotoğrafında manipülasyon yaptığını, yani photoshop ile oynadığını söylemektir; aslında gerçekten de o şekilde görünür ve algılanır ama aslında fotoğraflarda hiçbir oynama yoktur.

1- Arka veya 2. Perde Flaş Senkronizasyonu

Bu teknik ile fotoğraflarınızdaki hareketi gösterebilirsiniz. Adından da anlaşılacağı gibi, bu yöntemde iki ayrı flaş kullanılır. Arka veya 2. Perde ayarı denir ve birçok DSLR kamerada da bulunur.

İlk flaş pozun başlangıcında söner; daha sonra, deklanşörün ilk perdesi kapanır. İkinci perdenin kapanmasından önce ikinci flaş hemen bitiyor. Bu iki flaş arasında kısa bir süre var. Sonuç olarak, nesneniz resimde donmuş durumda, ancak arka plan hareketi bulanıklaştıracak ve bu da çekici çizgileri oluşturacak.

Flaş Senkronizasyonu

Bu özelliği bulmak için kameranızın flaş kontrol ayarlarına bakmanız gerekir. Bu, normalde kameranıza bağlı bir flaşınız olduğunda ayarlanabilir bir özelliktir. İyi sonuç alabilmek için bu efekt için yavaş deklanşör hızıyla devam edin, saniyenin ellide biri veya daha yavaş. Bu teknik, halihazırda hareket eden kişilerin (örneğin, şovmenler veya dansçılar) resimlerini çekerken özellikle çok etkili sonuçlar verir.

2- Infrared Fotoğrafçılık

İster renkli isterse siyah beyaz olsun, bu tarz fotoğraflarda gerçeküstü etki uyandıran görüntüler oluşturmak için özel kızılötesi film veya modifiye bir dijital sensör kullanılır. Üretilen efektler garip ve beklenmedik renkler içerir. Örneğin, yeşil ağaçlar siyah beyaz kızılötesi fotoğrafçılıkta soluk beyaz olurken, mavi gökler renkli kızılötesi fotoğrafçılığında pembe tonlara dönüşür!

Siyah Beyaz Infrared Fotoğrafçılık
Renkli Infrared Fotoğrafçılık

Ne yazık ki, üreticiler yavaş yavaş kızılötesi filmlerin üretimini kesmektedir. Bunun nedeni, üretiminin maliyetli olması ve küçük bir kitleye hitap ediyor olmasıdır. Aynı durum üzerlerinde gerçek kızılötesi duyarlı sensörleri olan kameralar için de geçerlidir. Bununla birlikte, her zaman normal bir dijital fotoğraf makinesi satın alabilir ve sensöründe bulunan kızılötesi ışık engelleme filtresini kaldırabilirsiniz.

Hangi seçeneği seçerseniz seçin, kızılötesi çekim yapabilen bir dijital fotoğraf makineniz varsa, kesinlikle bu tür fotoğraflar çekmeyi denemelisiniz. Yaprak ve ağaçların resimlerini çekerek başlamanız doğru olacaktır, çünkü bu nesneler kızılötesi ışığı yansıtan en iyi örneklerdir.

3- Eğme-Kayma Minyatür Efekti

Hiç minyatür, oyuncak figürler gibi görünen insanların, araçların ve diğer nesnelerin yukarıdan fotoğraflarını çekmek istediniz mi?

Eğme-Kayma Minyatür Efekti - 1
Eğme-Kayma Minyatür Efekti - 2

Eğme-Kayma minyatür etkisi sayesinde, yapabilirsiniz! Bu efekt, kameranızdaki bir eğme kayma merceği kullanılarak kolayca üretilebilir. Bu türden bir lens, çekimlerinizde perspektifi kontrol etmenizi sağlar, sensörün veya filmin önünde bulunan objektifi çok değişken bir şekilde değiştirerek ve eğerek, çok sığ bir alan derinliğine neden olur. Geniş diyaframlı lensleri kullanarak bu etkiyi en üst düzeye çıkartabilirsiniz.

Bu efekti elde etmek için, kayma değil, lensin eğim kontrolüne konsantre olmanız gerekir. Bu eğimi, mercek çerçevesinin yan tarafında bulunan düğmeleri çevirerek ayarlayabilirsiniz. Cam, sensörünüzün ya da filmin ön tarafına doğru eğilecek, bu da bir fotoğraftaki en net odak noktasının nerede olması gerektiğini manipüle etmenize izin verecektir.

Bir çekimde insanları veya nesneleri küçültmek istiyorsanız, bu nesnelerin odakta kalmasını sağlayın. Bununla birlikte, arka plandaki (binalar ve benzerleri gibi) bulanık bir şey bıraktığınızdan emin olun. Yüksek bir yerden bu çekimi yaparsanız minyatür etkiyi iyice arttırabilirsiniz.

4- HDR Görüntüleme

HDR Görüntüleme

HDR (High Dynamic Range -Yüksek Dinamik Aralık), dinamik aralığını artırmak için birkaç resmin sadece bir görüntüde birleştirildiği bir yöntemdir. Bu aralık, bir resmin karanlık ve aydınlık bölümleri arasındaki pozlama miktarı olarak tanımlanır. Bu yöntem aşırı kullanıldığında, resimlere ucuz ve hatta hileli bir görünüm verebilir.

Temelde yazılım tabanlı bir yaklaşım olarak, HDR görüntüleme Photoshop üzerinden yapılabilir, ancak HDR Expose 3 ve Photomatix Pro 4 (HDRsoft) gibi daha ucuz alternatifler de ayrıca mükemmel sonuçlar vermektedir. Bu programları kullanmak için, önce çeşitli pozlama ayarlarıyla aynı sahneden en az üç fotoğraf çekmeniz gerekir.

Resimlerinizi çektiğinizde, bunları bir fotoğrafta birleştirmek için bunları HDR işleme yazılımına yükleyin. HDR etkisinin ne kadar uygulanacağını kontrol edebilirsiniz.

5- Uzun Pozlama Fotoğrafçılığı

Uzun pozlama fotoğrafçılığında, kameranın görüntü sensörünün ışığa maruz kaldığı sürenin artırılması hedeflenir. Bu teknik, çoğunlukla bir sahnenin parlaklığını arttırmak için gece kullanılır. Uzun pozlama fotoğrafçılığıyla sanatsal ve göz alıcı efektler oluşturulabilir. Örneğin, bu teknikle, havai fişekler, otoyoldaki araçlar ve hareketli karnavallar çektiğinizde, görüntülerinizde baş döndürücü ışık izleri elde edersiniz.

Uzun pozlama fotoğrafçılığı

Bu tekniğin başarısının ilk adımı, bir tripod kullanılmasıdır. Bu, kamerayı çalıştırırken elinizin titremesinden gelen bulanıklığı azaltacaktır. Çekiminiz için iyi bir aday seçin: Sis, gece acele eden su ve ışıklar mükemmel örneklerdir. Pozlama süresinin uzunluğuna karar verin ve enstantane hızınızın sadece birkaç saniye olmasına dikkat edin.