Yazılar

Fotoğrafçılık üzerine yazılar

Grafik Tasarımda Üçte Bir Kuralı Nasıl Kullanılır

Ne kadar da matematikten nefret edip sanatı seçseniz de, matematikten kurtulamadığınızı göreceksiniz. Doğa bir düzen içinde yaratılmıştır, unutulmamalıdır ki hoşumuza giden her şeyin matematiksel bir oranı ve düzeni vardır.

Üçte bir kuralı portre
Üçte bir kuralı portre çalışması

Çok eski zamanlarda en iyi müzik eseri olarak matematiksel olarak en iyi kurgulanmış müzik eserleri kabul edilirdi. Tabii ki daha sonra bu anlayış yıkılmıştır ama müzikte bile matematiksel intizam ve düzenden tamamen uzaklaşılamamıştır.

Aslında, baskı işlerinde matematik becerisi kesinlikle gereklidir. En azından kanvasınızın boyutlarını belirlerken veya kesim alanını belirlerken kesinlikle ihtiyaç duyacaksınız. Eğer matematik temellerinden daha fazlasını anlamaya hevesliyseniz, tasarımlarınızı bir güzelliğe dönüştürmek için bu sayılardan nasıl yararlanacağınızı öğreneceksiniz demektir.

Grafik tasarım ve fotoğrafçılıkta üçte bir kuralını uygulama aslında basittir, ancak bu konsept sizi çok daha güçlü bir tasarımcı haline getirebilir.

Üçte bir kuralı nasıl çalışır?

Üçte bir kuralı basitçe, kanvasınızı yatay ve dikey olarak üç eşit parçaya bölerek oluşturduğunuz kılavuz çizgilerin, tasarım öğelerini nereye yerleştireceğinizi seçmenize yardımcı olacak bir yaklaşımdır. Photoshop benzeri bir çok tasarım programında üçte bir kuralı için gerekli kılavuz çizgiler otomatik olarak kanvasınızda gösterilebilir. Ancak kendinizde çok basit anlamda bu kılavuz çizgileri oluşturabilirsiniz.

Üç boyutlu ızgara kuralı herhangi bir boyut tasarıma uygulanabilir. Kılavuzun kendisinin herhangi bir özel boyutu olması gerekmez. Sadece eşit olarak üç dikey ve üç yatay bölüme ayrılmalıdır.

Grafik tasarım üçte bir kuralı
Üçte bir kuralı grafik tasarım

Bu, yukardaki örnekte olduğu gibi zorunlu olarak dokuz eşit büyüklükte kare olmak zorunda değildir. Eğer tasarımınız bir kare değilse, büyük olasılıkla dokuz adet dikdörtgen oluşacak demektir. Basılı bir grafik tasarım üzerinde üçte bir kuralını uygulayacaksanız bunu tasarımın görünen kısmına uygulamanız gerektiğini unutmayın.

İdeal odak noktasını bulmak

Üçte bir kuralı için kılavuz çizgilerimizi oluşturduk, şimdi bunu nasıl kullanacağımıza bakalım. Oluşturduğunuz grid sisteminin bir çeşit harita olarak düşünün, çizgilerin kesiştiği noktalar tasarımınızdaki ana odak alanlarını gösterir. Bu kesişim noktalarına yaklaştırdığınız tasarım ögeleri daha fazla öne çıkarken, daha uzak noktalara koyduğunuz tasarım ögeleri daha az dikkat çekecektir.

Üçte bir kuralı odak noktaları
Üçte bir kuralı odak noktaları

Kişiler, bir tasarıma baktıklarında gözleriyle “F” şekilli bir kalıbı takip etme eğilimindedirler. Göz doğal olarak kanvasın sol üst bölümünden başlar, ardından sol aşağı köşeye, sonra tekrar sağ üst köşeye sonra da sağ alt köşeye doğru hareket eder. Ancak bu, sol üst kesişimin ana tasarım noktası olduğu ve kanvasın geri kalanının işe yarmadığı anlamına gelmez. Aksine, üçte bir kuralı görsel denge ve ilgiye ulaşmanıza yardımcı olacak bir kılavuz olmalıdır. Örneğin, ızgaranın sol üst kısmına konumlandırılmış bir öge, sağ üst köşe ve sağ alt köşe noktalarına değen bir öge ile neredeyse eşit görünecektir.

Görsel ilgi oluşturmak için üçte bir kuralını kullanmak

Üçte birlik ızgara kuralı, grafik tasarımınıza mükemmel simetrik bir görünüm kazandırma şansı verir. Unutulmamalıdır ki, Creativity overruled (Yaratıcılık kuralları yıkar), insanların bakışı doğal olarak her zaman görmek istediği gibi simetriye doğru çekilmesine karşın, asimetrik bir şey yapmak beynimize farklı bir şeyin olduğuna dair bir sinyal gönderir ve bu da istediğimiz ilgiyi sağlayabilir.

Grafik tasarım, banner tasarımı üçte bir kuralı
Grafik tasarım, banner tasarımı üçte bir kuralı

İyi bir tasarım için simetri her zaman gerekli olmasa da denge kesinlikle gereklidir. Üçte birlik ızgara kuralı, asimetrik dengenin nasıl kullanılacağını anlamanıza yardımcı olacak en iyi araçlardan biridir. Üçte bir kuralını kullanarak nesneler asimetrik olsa bile dengeyi koruyabilirsiniz. Üçte bir ızgara kuralına göre kanvasınızın hangi tarafının nasıl bir ağırlığa sahip olduğunu bilirsiniz. Eğer sol alt kesişimde önemli bir tasarım unsurunuz varsa, sol üst kesişime başka bir öge koyarak tasarımınızın gölgede kalmasını istemezsiniz. Diğer taraftan, sol alt ve sağ üst kesişme noktaları hemen hemen eşdeğerdir, bu nedenle bu alanlara yerleştireceğiniz ögeler tasarımınızda denge oluşturur.