Yazılar

Fotoğrafçılık üzerine yazılar

Usta Fotoğrafçı Olma Yolunda 20 Fotoğraf Tekniği

Günümüzde başarılı fotoğraf çekmek için uzman bir fotoğrafçı olmanız gerekmiyor. Gelişen donanım ve yazılım desteğiyle birlikte fotoğrafçılık hiç bu kadar kolay olmamıştı, kameranızla anı yakalamak, sürekli gelişen akıllı telefon özellikleri, uygulamalar, ücretsiz fotoğraf siteleri ve e-kitapları ile fotoğrafçı olmak eskisi gibi hiç te zor değil artık. İster akıllı telefonunuzdan daha etkileyici Instagram fotoğrafları çekmek için uğraşıyor olun, ister bir DSLR (Digital Single-Lens Reflex Camera-Dijital Tek-Lensli Refleks Kameralar) fotoğrafçısı olun, bu teknikler fotoğrafçılıkta ustalık yoluna girmenize yardımcı olacaktır.

1- Odak dışı arka plana (Blur arka plan) sahip portre çekimleri için diyafram öncelikli (Aperture Priority) modunu kullanın

Blur arka plan

Kameranızın mod kadranındaki “A” veya Aperture önceliğini kullanmak, alan derinliğini kontrol etmenizi sağlar. Diyafram ayarları “F-stop” olarak ölçülür. Geniş diyaframlar düşük sayılarla, dar diyaframlar yüksek sayılarla ifade edilir. Örneğin, F2'nin diyafram açıklığı, F22'den daha fazladır. Daha geniş bir diyafram, çekiminizde alan derinliğini azaltır, arka planı daha bulanık hale getirir, ancak odakta kalmanızı sağlar.

2-İdeal gece şehir çekimleri için yapay ve doğal ışığı bir arada kullanın

Gece şehir çekimi

Fotoğraf çekim zamanında her iki kaynaktan (Yapay ve doğal ışık) gelen ışık seviyesi aynı olduğunda eşit bir pozlama üretecektir. Hem gökyüzünden hem de yapay olarak iyi aydınlatılmış çekim alanından ölçüm alın. Gökyüzü hala parlakken, sahnenin yapay olarak aydınlatılan kısmı için aldığınız spot ölçüm ayarına göre çekimler yapmaya başlayın. Pozlamaları kullanarak fotoğraf çekmeye devam edin. Sahnenin mükemmel şekilde aydınlatıldığı on dakikalık pencerede mükemmel pozlanmış birkaç çekiminiz muhakkak olacaktır.

3-Hareketli sahne çekimlerinde oluşan bir dizi yelpazeyi yakalamak ve iyi bir grup çekimi ihtimalini geliştirmek için seri çekim modunu kullanın

Seri çekim modunu kullanın

Seri çekim modunda (Burst mode), hızlıca art arda birkaç fotoğraf çekilir. Bu özellik çoğu dijital kamera, DSLR ve akıllı telefonunuzdaki uygulama özellikleriyle kullanılabilir. Kameranızdaki deklanşör düğmesini basılı tutarak yüksek hızda seri çekim yapabilirsiniz.

4-Panoramik hile ile kolayca iki yerde birden olun

Panoramik hile

Bir arkadaşınızı yardımıyla ve biraz koşarak, aynı karede birden çok kez poz verebilirsiniz. Telefonunuzun kamera uygulamasını açın ve panoramik modu seçin. Arkadaşınızın çerçevenin en solunda başlamasını sağlayın ve yavaşça sağa doğru kaydırın. Çerçevenin dışına çıktığınız anda arkadaşınızın ardından koşup tekrar sağa bir yere poz verin. Sonuç: Aynı kare içinde birkaç yerdesiniz.

5-Panoramik çekimlerde yön ve açıyı değiştirmek

Dikey Panoramik çekimler

Panaromik fotoğraflarda sadece yatay kareler oluşturmanıza gerek yok. Panaromik yönü değiştirerek dikey panaromik fotoğraflar da çekebilirsiniz.

6-Seri çekim modu ve daha hızlı enstantane hızları ile mükemmel "Zıplama" fotoğrafları çekin

Kamera uygulamaları

Fotoğraf çekmek için nesnenizden daha aşağıda konumlanın, böylece zıplayan kişi daha yüksek seviyede görünür. Eğer özneleriniz bedenleri ile şekiller oluşturmaya çalışırlarsa, doğrudan yukarı ve aşağı doğru zıplamak görüntüsü yerine, daha çok yüzen bir etki oluşturacaktır. Mükemmel anı yakaladığınızdan emin olmak için, kameranızdaki seri çekim (Burst Mode) kullanın ve hareketi dondurmak için daha hızlı bir enstantane kullanın.

7-Güneşin konumunu “Photographer Ephemeris (TPE)” uygulamasını kullanarak belirleyin ve çarpıcı gündoğumu ve günbatımı fotoğrafları için en iyi noktaları bulun

Çarpıcı gündoğumu ve günbatımı fotoğrafları

Dünyadaki herhangi bir yer için ışığın karada, gündüz veya gece nasıl düşeceğini görmenizi sağlayan, harita merkezli bir güneş ve ay hesaplayıcısıdır. Özellikle sabahın erken saatlerinde çekim yapmayı planladıysanız, güneşin tam olarak nereden doğacağını kesin olarak belirlemeniz zordu. Bu uygulama ile güneşin doğacağı yeri kolayca tespit edebilirsiniz.

8-Daha samimi sokak çekimleri yakalamak için vizöre bakmayın

 Sokak çekimleri

Kameranızın Program modunu seçin ve kameranızda sürücü (Drive mode) özelliğe varsa sessize alın. Objektifi manuel olarak yaklaşık 1.5-2 metre önceye odaklayın.

Caddeyi seyrederken ilginç bir insanın etrafında dolaşırken deklanşöre kısa süreli olarak basın.

Çekimlerinizi her seferinde gözden geçirin ve ihtiyaç doğrultusunda odak uzaklığına ve kameranın konumuna küçük ayarlamalar yapın.

9-Yakın Çekim Büyütmeler İçin Ucuz Makro Filtreler Kullanın

Ucuz makro filtreler

Özel makro objektifler satın alamıyorsanız, daha az maliyetle makro filtreler kullanarak benzer bir etki elde edebilirsiniz. Bununla birlikte,  makro filtresi kullanırken, iyi bir alan derinliği elde etmek için (daha fazla ışığa ihtiyaç duyulur) diyafram değerinizin küçük olmasını (örneğin f11 ila f18 gibi) tercih edin.

10-Yumuşak portreler için altın saatte arka ışık kullanarak fotoğraflar çekin

Altın saatte arka ışık kullanarak fotoğraflar çekin

Fotoğrafçılıkta altın saat, gün ışığının ilk ve son saatleridir. Halo gibi portreler için istediğiniz yumuşak ışığı bu saatlerde elde edebilirsiniz.

11-Frontback uygulaması ile çekim anının her iki tarafını da yakalayın

Frontback uygulaması

“Frontback” uygulaması (Google Play ve Playstore), çekim yaptığınız anda gördüklerinizi ve ne hissettiğinizi yakalamak için telefonunuzun ön ve arka kamerasını kullanır. Bu sayede çekim yaptığınız andaki görüntünüzü de almış olursunuz.

12-Çok ucuza kendinize “Beauty Dish” reflektör yapın

Ucuza kendinize Beauty Dish reflektör yapın

Beauty Dish, portre fotoğrafçıları tarafından, konularına dair daha iyi bir aydınlatma etkisi elde etmek için kullanılan bir çeşit reflektördür. Yaklaşık fiyatı 200 – 1500 TL arasındadır. Detaylı bilgi için fotografium sitesinde Beauty Dish Reflektörler sayfasını ziyaret edebilirsiniz

Alüminyum tabak şeklindeki Hindi veya tavuk tavasının ortasına bir delik açın, ön tarafına alüminyum ekleyin, flaş / ampulü ortasına doğru bir şekilde monte edin.

13-Akıllı telefonunuzda kendi makro objektifinizi oluşturmak için su damlası kullanın

Kendi makro objektifinizi oluşturmak için su damlası kullanın

Başka bir Makro Objektif numarası, akıllı telefonun lensine pipet yardımıyla küçük su damlası damlatmaktır. Bu küçük damla telefonunuzu aldığınızda lens üzerinden kaymadan durur.

14-Bulanıklık efekti elde etmek için lensinizde plastik bir torba kullanın

Bulanıklık efekti

Bir plastik poşet parçasını, kamera lensinizin önüne lastik ile sarın. Bu parçayı elinizi kullanarak merkezden yırtın, çatlaklar oluşturacak ve bulanık bölgelerden keskin bölgelere doğru bir geçiş etkisi yaratacaktır.

15-Düşük ışık koşullarında fotoğraflarda aşırı pozlama yapın.

Aşırı pozlama

Düşük ışık koşullarında footğraf çekmek zorundaysanız, kameranızın pozlama derecesini pozitif tarafa doğru kaydırın. Bu değer birçok DSLR kameralarda 1/3’lük artışlarla -3 ila +3 arasındadır.

16-Gökyüzünden pozlama okuması alarak mükemmel basit siluetler oluşturun

Mükemmel basit siluetler oluşturun

Nesnenizi ışık kaynağının (genellikle güneşin) önüne koyun ve flaşınızı kapatın. Kameranızı ölçüm yapmak için ayarlayın ve kamerayı gökyüzünün parlak bir bölümüne (ancak tam olarak güneşe doğru değil) doğru yönlendirin. Deklanşör düğmesine yarıya kadar basarak bir pozlama okuması alın.

17-Çarpıcı ay ışığı fotoğrafları için Bulb (Ampul) modunu kullanın

Çarpıcı ay ışığı fotoğrafları için Bulb-Ampul modunu kullanın

Standart modlarda en uzun pozlama süresi 30 saniyedir, bu nedenle istediğiniz kadar pozlama süresi için Bulb (B) modunu kullanmanız gerekecektir. Bu modu kullanmak gece gökyüzü fotoğrafçılığı için size çok yardımcı olacaktır.

18-Geceleri dramatik mimari resimler elde etmek için Diyafram Önceliği (Aperture Priority) ve alan derinliği yaratın

 Diyafram Önceliği, Aperture Priority, ve alan derinliği yaratın

Bu tip çekimler için, bir tripod ve uzak deklanşör kablosu idealdir, ancak bir zorunluluk değildir. Kameranızı Diyafram Önceliği (Aperture Priority) olarak ayarlayın ve alan derinliği yaratmak için küçük bir diyafram seçin (f11-f18 gibi) . Daha fazla ışığın girmesini sağlamak için deklanşör hızınızla da oynayabilirsiniz.

19-Rüya gibi manzara çekimi için kameranın deklanşör hızını azaltın ve nötr yoğunluk (ND) filtresi kullanın

Deklanşör hızını azaltın ve nötr yoğunluk filtresi kullanın

ND filtresi kullanarak çekimlerinizi daha fazla kontrol edebilrsiniz.  Hızlı hareket eden suyun sakin ve ipeksi gözüktüğü veya hareketli bulutların gökyüzündeki gerçeküstü çizgiler gibi göründüğü fotoğraflar çekebilirsiniz. Filtre, ışık giriş miktarını daha iyi ayarlamanıza ve deklanşör hızınızı yavaşlatmanıza olanak tanır, bu sayede filtre olmadan elde edeceğiniz aynı pozlamayı elde edersiniz.

20-Akıllı telefonda çektiğiniz resimleri geliştirmek için bazı uygulamaları kullanın

Bazı uygulamaları kullanın

Akıllı telefonlardaki fotoğraf uygulamaları gerçekten çok yol kat etti. Akıllı telefonlar henüz tam olarak DSLR fotoğraf makinelerinin profesyonel özellikleri kadar etkili değil. Fakat hala fotoğraflarınızı iyileştirmek için bu uygulamaları kullanmak akıllıca olabilir.

Bu uygulamalardan bir tanesi Camera + (iphone), bu ve benzeri birçok uygulamayı inceleyebilir ve özelliklerini deneyebilirsiniz.